Linkblog

Elég régen írtam, amiért kicsit szégyenlem is magam... Mindennek az oka egy apró kirándulás volt, ami után újra vissza kellett rázódnom a mindennapi mókuskerékbe.

Eredetileg az iskola által szervezett szentpétervári túrára akartunk elmenni, és egy hónappal a bizonyos nap előtt jelentkezni is akartunk. Ez azonban későnek bizonyult. Annyira elkeseredett voltam, és dühös, hogy azon nyomban az internetre vetettem magam orosz túrákat keresve. Több lehetőséget is találtunk, majd hétfőn (20-án) elhatároztuk, hogy még azon a héten elindulunk. Gyors ügyintézés, pénzutalás és csütörtökön már vonatoztunk is Helsinkibe, ugyanis kompos túrára esett a választásunk. Ez volt az első kompon alvós utazásom, és nagyon tetszett! Meglehetősen impozánsak ezek a hajók, pedig nem is túl komollyal (9 emelet, éttermek, bárok, bolt, szauna, medence) mentünk... Másnap reggel érkeztünk, és indultunk is buszos városnézésre a híresebb látnivalóknál megállókkal tarkítva. Délután kis pihi, ebéd, majd este indulás csónakázni a csatornákon és a Néván. A város így talán még szebb, hiszen nem látszik, hogy piszkos...:) Szombaton reggel indultunk az általam legjobban várt programra, megtekinteni az "orosz Versailles"-t, a Peterhof-ot. Sikerült azt a lehetetlennek tűnő dolgot véghezvinni az építés során, hogy még a barokk stílus díszítettségén is túltettek. Elképesztő a pompa a palotában. A szökőkutak tömkelege pedig lélegzetelállító. Különösképp azzal a kiegészítő információval, hogy pumpák nélkül, csak a gravitáció erejét kihasználva működnek... Ezután még egy "kis" séta a városban, és 10 órás túránk után kicsit megpihentünk az esti étterem előtt. Orosz vezetőnk egy nagyon kellemes helyre vitt minket, ahol természetesen tradicionális orosz ételeket ettem. Vasárnap délelőtt az Ermitázsba vettük az irányt. A hatalmas múzeum már túl sok volt nekünk. 2,5 óra után kijöttünk, ennyi mindent nem lehet egyszerre megnézni... Van ott az ókori egyiptomi leletektől kezdve a palota berendezéseken át egészen Picassokig minden. Hatalmas. Ezt kis szabadidő követte, majd délután indultunk a kikötőbe, ahol ugyanazzal a komppal jöttünk vissza, csak most másik szobát kaptunk. Hétfőn reggel ismét Helsinkiben voltunk, majd jöttünk is "haza", hiszen óránk volt délután...

Összefoglalva fantasztikus élmény volt. Szerencsésnek érzem magam, hogy eljuthattam Oroszországba. Bár sokkal "Szovjetuniósabbra" számítottam, sok-sok Lenin- és Sztálin szoborral, adózva a személyi kultusznak, de ehhez képest egy szteroidokon nevelkedett Velencét láthattam főként XVIII-XIX. századi építészeti remekművekkel, temérdek múzeummal és látnivalóval, ami sokkal közelebb van Magyarországhoz, mint Finnország... A későbbiekben majd szeretnék még visszamenni, több mindent is látni!

 

Címkék: túra szentpétervár komp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bubierasmuson.blog.hu/api/trackback/id/tr542338031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása