Linkblog

Megérkezésem után a vásárlási listám második helyére került egy kerékpár beszerzése (az első helyen egy ágy volt). Gyalogláshoz elég nagy távolságok vannak, a tömegközlekedést jelentő buszon pedig 3 Euróba kerül egy jegy. Az előzetesen elképzelt biciklim utcai stílusú, sárhányóval és csomagtartóval. Nem túl nagy elvárások, de az itteni életstílushoz ez a legmegfelelőbb. Sok helyen lehet kerékpárt szerezni. Akár a kollégiumokban is lehet találni embereket, akik huzamosabb ideig itt tartózkodnak, és bicikli-dealerkednek, ugyanis a félévente érkező nagy mennyiségű külföldi diák jó vásárlói alapot biztosít. Üzleti modelljükben minden biciklinek látszó tárgyat eladnak, majd visszavesznek félév végén 40-50%-os áron. Ha szerencséjük van a vásárló fel is tuningolja kicsit, hogy mindennapi használatra alkalmas legyen...

Az én kerékpárom a Jyväskylä-ban híres-neves Ron-nál vettem. A város mágikus alakja központi helyen, az egyetemhez közel futtaja üzletét. Az ominózus sárga ház kertjében százával állnak a biciklik, amiket folyamatosan hoznak hosszabb-rövidebb időszakra működőképes állapotba, majd adják el a sorban álló diákoknak. Akik az elején vettek járművet még ajándék növényt is kaptak a Föld megmentése érdekében. Mindenkiről fénykép készül új büszkeségével, illetve bekerül a jegyzőkönyvbe a neve, származási helye, mennyiért vette a biciklit, és mennyiért fogják visszavenni. Egy Facebook-csoportról is rebesgetnek, ami azonban még nem készült el...

Szóval az én választottam egy meglehetősen idős, akarom mondani sokat megélt darab. Remélem engem is túlél... Kissé kopott festése és fordítva álló kormánya könnyen felismerhetővé teszi bármely bicikliparkolóban, ami nem hátrány egy ilyen kerékpár-kultúrával rendelkező városban. A váz geometriája kényelmes utazást tesz lehetővé. Kezdetben lowrideres stílusban használtam, de miután az ülést a megfelelő pozícióba állítottam, sokkal használhatóbbá vált. A kiegyenesedett testhelyzet segít a forgalom könnyed áttekintésében és városnézéshez is tökéletes! Az egysebességes kontrás drótszamár megfelelő áttételezéssel rendelkezik a kellemes tempójú haladáshoz, de dombon felfelé érzi magát igazán elemében. Az önbecsülés legkisebb szikráját sem hagyom a többszázezres gépekkel közlekedőkben, amikor emelkedőkön úgy megyek el mellettük, mint Jan Ullrich fénykorában a Tour mezőnye mellett.

Ugyan pár napig kellemetlenséget okozott, hogy kilyukadt a hátsó gumi, majd azt megszerelve a lánccal akadtak problémák. De most jobb, mint mikor vettem és egy majd 40km-es túra (részletek később) megtételével újra visszanyerte a bizalmam.

Címkék: kerékpár jyväskylä

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bubierasmuson.blog.hu/api/trackback/id/tr902372832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása